De Liefde

Systemisch werk is werken met het onbewuste, met de onderstroom. In een opstelling met representanten nemen deze de energie van andere personen of omstandigheden aan en laten zien wat er werkelijk speelt in de onderlaag.

Dieren zijn heel gevoelig voor dit fenomeen. Eerlijk gezegd denk ik dat zij helemaal in de onderstroom leven, zij hebben geen last van een ego dat in de weg staat. Daarom is coaching met paarden ook vaak zo effectief. Maar ook honden hebben de gevoeligheid en kunnen daarom ook mooi werk doen. Af en toe neem ik mijn hond Sinne mee naar opstellingen. En ja, dan doet ze ook mee. Zoals in dit geval.

dan is er meteen een antwoord

De representant zit gehurkt op de grond. Ze heeft van alles om zich heen verzameld. Dan de vraag: ’Wat houd je daar op die plek?’ Er komt niet direct een antwoord.
Maar dan komt Sinne van haar plaats en loopt naar de representant toe.
Dan is er ook meteen het antwoord, zacht gefluisterd: ’De Liefde’.

Sinne heeft een rol genomen. We horen een zachte snik en er wordt geknuffeld.
We zijn er allemaal even stil van.

het blijft stil

De opstelling gaat verder, Sinne heeft inmiddels weer een plaats aan de rand ingenomen en ligt languit, te slapen zo lijkt het.
In het midden van het veld staat een representant. Verstijfd, roerloos, gespannen. De opsteller vraagt: ‘Wat ontbreekt er daar?’ Het blijft stil. Dan komt Sinne overeind en loopt het veld in. Het antwoord hoeft niet meer gegeven te worden, we weten het allemaal: ‘De Liefde’.
Ik ben blij met dit maatje. Ze is niet alleen een lieve hond, maar doet op deze manier ook zo mooi werk. Ik hou van haar en van haar pure energie.

De Liefde

Na afloop van de opstelling wordt iedereen ‘ontslagen’ uit zijn rol als representant, zodat je de energie achter je kunt laten en weer jezelf kunt zijn.
Ook Sinne krijgt de uitnodiging om weer uit haar rol te stappen.
Maar ‘De Liefde’ achterlaten…. dat is haar nog niet helemaal gelukt…

Systemisch werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *