systeemopstellingen

Maar de onderstroom
die niemand ziet
bepaalt de richting
op elk gebied

Stef Bos

Bij systemisch werk onderzoeken we een vraagstuk of probleem niet alleen aan de hand van wat er zich zichtbaar in het hier en nu afspeelt maar ook aan de hand van de onderstroom. Wat zijn de onzichtbare draden die ons gevangen houden, vasthouden aan een oud systeem.

Opstelling

Een familieopstelling of een systeemopstelling is een mooie inzichtelijke manier om dat te onderzoeken. Een opstelling geeft inzicht in oude patronen en systemen, dat wat is uitgesloten, dat wat nog steeds aandacht vraagt, waar de liefde stokte.  Een opstelling biedt de gelegenheid om  afscheid nemen van een oude dynamiek die niet meer dient en ook om een nieuwe beweging te ervaren.

In persoonlijke begeleiding komt het systemisch opstellen regelmatig aan de orde. In een een op een consult doen we dat met poppetjes, matjes of andere attributen.

Opstellingen met representanten

In groepen is het ook mogelijk een opstelling te doen met representanten. De plekken in het systeem worden dan tijdelijk ingenomen door representanten die het oude patroon en de beweging laten zien. Een krachtig instrument om inzicht te krijgen.

Ook voor bedrijven of organisaties is het mogelijk een opstelling te doen. Dit kan veel inzicht geven geven in lastige situaties of het maken van keuzes.