mijn verhaal

Anne Marieke Kussendrager

Ook ik heb een verhaal. Ik ben opgegroeid als middelste in een rustig en stabiel gezin. Zelf ben ik nu moeder van drie volwassen kinderen en ik ben ook oma.

Na een rustige schoolperiode in mijn vroege jeugd werd ik op de middelbare school geconfronteerd met een voor mij grote verandering. Dit betekende voor mij een groot verlies dat door mijn omgeving niet werd gezien. Mijn manier om daar mee om te gaan was door me terug te trekken achter mijn gitaar. Gelukkig heeft die oplossing, gitaarspelen, me wel veel moois gebracht, maar aan de andere kant bleef hetgeen wat ik zo lastig vond onder de oppervlakte.

Na de middelbare school ben ik naar het conservatorium gegaan. Daarna ben ik mijn loopbaan begonnen bij de landelijke klassieke radio. Ik heb vele jaren als programmamaker en regisseur muziek gewerkt voor radio en televisie. Later werd ik ook docent, projectleider en opleidingsadviseur in de culturele sector.
Vanuit die achtergrond heb ik mij verder ontwikkeld in het begeleiden van leidinggevenden in de sector cultuur en van musici en cultuurprofessionals. In de loop van de tijd heb ik mij gespecialiseerd in het begeleiden bij verandering en verlies.

verandering, rouw, verlies

Ik voel mij erg verbonden met het thema verlies bij verandering. Ik ben zowel in mijn werk als in mijn persoonlijk leven veelvuldig geconfronteerd met verliezen. De gebeurtenis die ik in mijn jeugd zo lastig vond ging een eigen rol spelen in de beslissingen op belangrijke momenten in mijn leven. Pas toen ik vele jaren later geveld werd door een burn-out, kreeg ik inzicht de gevolgen die de gebeurtenis van vroeger nog de hele tijd nog op mij had, hoe ik als het ware nog steeds gegijzeld was.
Daardoor heb ik zelf ervaren wat rouw van ongezien verlies met je kan doen. Het heeft mij laten zien dat niet alleen het verlies van een dierbare op jonge leeftijd veel impact kan hebben maar dat ook andere gebeurtenissen en verliezen levensbepalend kunnen zijn. Ik heb ook gezien hoe helend het kan zijn om aandacht te geven aan deze verliezen. Ik ben me verder gaan verdiepen in de thema’s afscheid, verlies en rouw.

inspiratie en de muzen

Zelf ben ik ook nog steeds zeer actief als musicus. Het maken van muziek en het samen spelen met anderen is voor mij een grote bron van energie en inspiratie. Daarnaast ben ik ook beeldend actief.
Ook in begeleiding trek ik samen op met de muzen, zij zijn als het ware een gesprekspartner. We kunnen geraakt worden door een schilderij, poëzie of een muziekstuk, wat ons kan laten zien wat zo pijnlijk is of juist waar ruimte te vinden is. Door zelf te tekenen, schrijven of muziek te maken onderzoeken we wat met woorden niet te zeggen is en wat voor ons belangrijk is.
Daarbij brengen de muzen ons terug bij onszelf en in het NU. Een heel mooie kwaliteit die mijzelf veel ruimte geeft en die ik ook in begeleiding en workshops inzet.

Ik vind het heel fijn om te zien als iemand in of na een lastige periode ruimte durft te nemen en ook ruimte kan ervaren. Als iemand zichzelf beter leert kennen dichter bij zichzelf in het leven kan gaan staan, weer kan genieten en het leven weer ten volle aan kan gaan.