Venster op de wereld

In mijn praktijk hangt een klein kunstwerkje. Of eigenlijk zijn het twee kunstwerkjes. Ik heb ze cadeau gekregen van een vriendin, ze zaten in een klein pakje.

Het zijn twee schilderijtjes van twee ramen, heel verschillende ramen. Het leuke is dat ik ze niet alleen heb opgehangen, ze zijn ook heel behulpzaam in begeleiding. Want deze ramen doen iets met je. Het ene raam nodigt misschien uit, het andere stoot wellicht af, maar waarom?

Een belangrijke vraag bij ontwikkeling van zelfinzicht is de vraag hoe je naar de wereld kijkt, van waaruit je kijkt en wat je dan ziet. In de Transactionele Analyse worden dat ‘de vensters op de wereld’ genoemd. Die vensters worden dan bekeken vanuit de matrix : ik ben ok, ik ben niet ok, jij bent ok, jij bent niet ok. Een heel leerzaam en werkbaar model.

dichter bij het persoonlijke verhaal

Maar soms is het fijn om het wat speelser te benaderen, het onbewuste wat meer in te schakelen om dichter bij het persoonlijke verhaal te komen. Dat kan mooi met deze schilderijtjes. Dan onderzoeken we bijvoorbeeld welk raam het meest aantrekkelijk is, en waarom, en waarom het andere niet. Wat gesloten gordijnen met je doen, of een enkele stekelige cactus, of een slapende zachte kat in de vensterbank en vervolgens natuurlijk hoe je in je eigen leven die gesloten gordijnen tegenkomt, of je ze misschien wel het liefst dichttrekt, of juist niet natuurlijk. Wat er zou gebeuren als je ze een keer echt open zou trekken. Zo hebben we dan heel intens en persoonlijk gesprek. Want echt voor iedereen is dit anders.

een metafoor die uitnodigt

De schilderijtjes zijn dus een mooie metafoor die uitnodigt om vrij te voelen en ervaren. Daarbij werkt een beeld heel goed om echt inzicht te krijgen, maar ook om de nieuwe ervaring te verankeren omdat deze gekoppeld is aan een beeld dat beklijft.

Heb je ondertussen al even gekeken wat ze met jou doen?

Maar nog iets, de schilderijtjes hebben in mijn praktijk een heel andere belangrijke functie. Ze herinneren mij namelijk elke dag even aan mijn eigen vensters op de wereld. Hoe reageer ik zelf op wat ik tegen kom, ook in mijn praktijk? Ze helpen me om open te blijven en zicht te houden op mijn eigen eerste beweging, mijn eigen neiging om iets af te wijzen of te omarmen.

Zo zie je maar. Een klein cadeautje, een groot geschenk.

P.S.: de schilderijtjes komen uit een ‘Pakje kunst’ (www.pakjekunst.com), pakjes ter grote van sigarettenpakjes die her en der worden verkocht in oude sigarettenautomaten.

Deze schilderijtjes zijn gemaakt door Eline Brouwers (www.brouwplan.nl)