Review: ‘Alles wat was’, Stine Jensen

Een boek voor kinderen over afscheid nemen

Toen ik het zag liggen móest ik het hebben, het nieuwe boek voor kinderen van filosofe Stine Jensen, ‘Alles wat was’. Niet alleen vanwege het thema, afscheid nemen, maar ook vanwege de prachtige illustraties en schitterende vormgeving.

Afscheid nemen, niet alleen lastig voor kinderen….

Maar eerst even over de inhoud. Het thema is: ’Hoe ga je om met afscheid? Niet alleen kinderen vinden dat lastig, maar ook volwassenen, daarom kun je het er het beste maar vroeg over hebben.

Afscheid nemen is aan de orde van de dag en is er in vele soorten en maten en gaat ook altijd over rouw en verlies. In het boek is veel ruimte voor afscheid van een dierbare door de dood, maar ook andere soorten beschrijft Stine Jensen. Zoals het scheiden van ouders, verhuizen, veranderen van school, groter worden, kwijtraken van lievelingsspullen. Hoe ga je daar dan mee om?

Het boek is heel afwisselend geschreven, met tips van kinderen, vragen om over na te denken (Denk jij wel eens na over de dood? Wat voel en denk je dan?) en filosofische bespiegelingen en weetjes (Stel dat er een middeltje was waardoor je eeuwig kon leven. Zou je dat dan nemen?)
Samen met de prachtige illustraties van Marijke Klompmaker en de speelse vormgeving van Mariska Cock is het een heerlijk aantrekkelijk boek om in te bladeren en te lezen en in gesprek te gaan.

Voor wie is dit boek geschikt?

Door de veelzijdigheid en de diverse invalshoeken heel geschikt en inspirerend om met kinderen verandering, afscheid en verlies bespreekbaar te maken, voor ouders, maar ook voor leerkrachten of andere verzorgers.

2 antwoorden op “Review: ‘Alles wat was’, Stine Jensen”

    1. Dankjewel Marijke, zo’n fijn boek dus ook.
      Groningen ja, ik hoorde nadat ik het gekocht had dat jij hier ook woont. Geïnspireerd in het Noorden…Ik ga je werk in de gaten houden….

Reacties zijn gesloten.